Tips 1 : Dos and Don'ts in making buns and breads.

Load of tips saya nk share utk my readers pasal tips membuat roti..saya tak laa pakar buat roti, tp saya tau la tips2 ny based on my experience and my study. hehe:)
Buat roti xla sesenang seperti memakan ny..nak kena uli betul2, nak uli kena betul2 sampai kenyal. Pastu sifat roti ni 'on time' taww!!! kalau da betul kita uli,mmg dah betul2 kenyal, please stop menguli, nanti doh jadi oily n melekit balik kt tangan..so, jom proceed tips buat roti... =)

  1. Yis sangat sensitif. so, jangan sesekali you all campurkan yis ni dengan telur, garam dan minyak. nanti susah2 you uli, tak kembang doh tu..so, make sure gaul betul2 yis dengan tepung before masukkan the next bahan! 
  2. buat roti ni banyak sangat jenis tepung sampai susah nak bezakan? ni nak kenalkan tepung2 ni kt angpa semua..
    *tepung superfine ni tepung halus sangat2, klu susah nak cari, sy pki tepung gandum biasa ayak banyak   kali..FYI, tepung ni la yg buat roti jadi mcm kapas, gebuuuuu....:)
    *tepung AP : all purpose flour yg korg bleh guna utk cucur, utk kuih, utk biskut, etc..tepung gandum laa..
    *tepung protein tinggi : tepung khas untuk buat roti/bun. tepung ni ringan, contains 12%-13% protein, xboleh sama kan dgn self raising flour, sebab tepung protein ni lagi cepat n senang naik dr self raising flour tu..contains yis/baking powder tinggi, almaklumlah, high protein...
    *tepung wholemeal ni cm biasa la, utk buat wholemeal bread ala2 wholemeal gardenia.. =)
  3.  kalau kt ingredients dah terang2 tulis pakai susu tepung, sila pakai susu tepung, xkesah la anmum ke, nespray ke, enfagrow ke, tp ni susu formula, mahal seyyhh nak beli..so utk buat roti/bun, susu tepung khas memang dah jual, boleh cari kt supplier bakery..jangan gatal2 nak ganti ngn susu uht/ susu pekat manis/santan, pendek kata susu selain susu tepung. kadang2 you all tertanya2 kenapa kadang buat cake xnaik, kenapa bantat, kenapa dan kenapa..kdg2 campuran susu ni memainkn peranan penting, klu ingredients tulis pakai susu cair, you pegi ganti dgn susu pekat, WRONG!! sbb kandungan gula dalam 2 jenis susu ni berbeza ye..klu you letak susu manis yg supposely pki susu cair, nanti kandungan gula jadi tinggi, so your cake/biscuit or whatsoever susah nak naik..sekian pasal susu.hehe =)
  4. in making pastry, margarine pastry tak sama dengan margarine biasa (planta,daisy,puteri,etc) sebab marjerin pastri ni mmg khas utk pastri, utk mhasilkan pastri yg azalinya berlapis2..ermm,pernah nampak roti berlapis2 macam pastri x?????? hahaha:D
  5. secara amnya, marjerin dan shortening sama..so, klu terdesak nak pakai shortening, boleh ganti ngan marjerin. xda marjerin, bleh ganti ngn minyak masak.. sebab marjerin n shortening dibuat dari minyak sayuran, sama seperti minyak masak.
  6. Mesin heavy duty vertical harus ada untuk buat roti..harus jeee...kalau xde, boleh la uli pakai tangan..tapi klu nak business, you pakai la tangan, konpem 2nd day you tutup kedai..haha:D salu klu pki machine dlm sekejap je, tp klu uli pki tangan, ada la sejam..tu pun depends la klu you siap borak2 ngn makcik yg tgh jemur kain kt sebelah, stop minum coffee ke, mmg la sejam lebih..
  7. lepas masuk butter, you dapati doh melekit, tp klu uli berterusan, you akn dpt doh cantik. nak tau doh cantik mcm mn? after a few minutes you nampak butter mmg dah sebati, doh pun jadi licin, you ambil sikit doh (tp jangan koyak terus dr doh besar), pastu you tarik sikit2 guna both of your hands (jari2 memainkan peranan),you tarik sampai nipis2, slowly, kalau you tarik tu, doh maintain xkoyak, so ur dough mmg da ready utk pemerapan.klu x, kena uli lagi. tp make sure check balik2 cara tu selang bbrpa minit sebab nanti klu you leka, dough tu jadi over uli, so jadi balik asal, melekit, berminyak.. :( 
  8. untuk buat roti memang kena guna air sejuk yang bercampur ais.
  9. nak tau doh cukup kembang tak lepas 40-50minit, cucuk doh ngn jari telunjuk, kalau doh xturun, means doh dah ready, kalau turun, kena perap lagi,lubang tu biar je xpayah la tutup..-.-"
tu je kot tips ny, kalau ada nnt sy tambah2 lagi...
susah nak explain tulis-tulis mcm ni, mcm xpuas, so tgk la klu free bleh buat video pulak =)
selamat mencuba!

Back to Top