Sambal Tumis Super Power!

Sambal ni mmg menjadi kegilaan family ciktikah..Klu makan ni memang menangis air mata kegembiraan dpt menikmati sambal tumis resepi keturunan nenek moyang ciktikah..hehe:)

Bahan :
  • Cili padi sebanyak yang mungkin. (utk yg suka pedas-lagi pedas lagi mendidih perut)
  • 1/2 mangkuk air asam jawa ATAU 1 sudu makan pes asam jawa (seedless)
  • 3 sudu makan gula.
  • 1 sudu makan garam. (approx.)
  • air sedikit (optional)
  • 3-4 ulas bawang putih.
  • minyak utk menumis 
Cara :
  1. Blend cili padi dan bawang putih. Kalau rajin tumbuk, tumbuk laa, jgn lupa pki goggle. haha
  2. pastu panaskan minyak, tumis bahan blend tadi.
  3. Masukkan air asam jawa, gula, garam.
  4. Kalau rasa pekat, tambah la air. Tapi biasa nya ciktikah memang buat pekat..:) 
p/s : salu buat sambal ni bahan tu main campak2, main agak2. So sape2 rasa tkurang ke tsedap ke, pandai2 la adjust..Rahsia sambal ni, rasa garam n gula kena belen..tp salu sambal ni, klu manis la sodap. n bawang putih itu adalah subjek utama. Sambal ni tahan lama, tapi syarat kena letak kt peti ais-atas/bwh xkesah.
Back to Top