Kek Pisang (Banana Cake)

versi Paling Gebu dan Paling Sedap (serius!)

Bahan :
  • 4 biji pisang sederhana besar
  • 3 biji telur gred B
  • 1 3/4 cawan tepung naik sendiri ATAU (tepung gandum + serbuk penaik)
  • 1/4 cawan gula halus
  • 1/4 cawan tepung jagung (memberikan kerangupan kt tepi2 kek)
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • secubit garam
Cara :
  1. Pukul telur dan gula hingga kembang.
  2. Masukkan pisang yang telah dilenyek dan gaul lagi.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji. 
  4. Masukkan kedua-dua jenis tepung dan gaul rata.
  5. Masukkan pula minyak dan gaul lagi...
  6.  Masukkan dalam loyang pembakar yang telah digriskan.
  7. Bakar selama lebih kurang 45 minit pada suhu 180c.
p/s : resepi ni memang menjadi. selaluny buat xde org nk makan, tp yg ni, liciiiiinnn!!! xsempat pn nk amek gamba..:(
Back to Top