Sup Tulang

Bahan A (kisar halus) :
  • 1 senduk nasi ketumbar
  • 1/2 senduk nasi jintan manis
  • 1/2 senduk nasi jintan putih
Bahan B :
  • 2 liter air atau lebih
  • 1 kg tulang
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 2-3 inci kayu manis
  • 1 1/2 inci halia
  • 1 1/2 inci lengkuas
  • 1 batang serai
  • garam dan gula secukup rasa
Bahan C :
  • Mihun / nasi himpit
  • Bawang goreng
  • Daun sup
  • Tauge
  • Cili padi (untuk yang gemar pedas)- digiling
  • Hirisan telur
  • Hirisan kentang yang digoreng
  • Limau kasturi.
Cara :
  1. Kisar halus bahan A dan tumiskan hingga naik bau.
  2. Dalam periuk lain, didihkan air bersama tulang, halia, lengkuas dan bahan tumisan tadi.
  3. Masukkan bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan kayu manis.
  4. Masukkan serai dan biarkan beberapa minit sehingga tulang betul-betul masak.
  5. Sediakan mihun/nasi himpit di dalam mangkuk.
  6. Tuangkan sup yang telah mendidih dan masak tadi ke dalam mangkuk yang berisi mihun/nasi himpit.
  7. Taburkan bawang goreng, daun sup, tauge, hirisan telur dan kentang goreng dan cili yang telah digiling.
  8. Perahkan limau kasturi (ikut suka).
  9. Sedia untuk dimakan.
Back to Top