Kek Keju (Cheese Cake)


Bahan :

  • 5 biji telur
  • 3 sudu makan minyak
  • 250g tepung optima
  • 1 buku Cheese Philadelphia (silver)
  • Cheddar Kraft (Biru)
  • 1 tin kecil susu manis
Cara :
  1. Putar telur dengan tepung dan masukkan minyak sampai kembang.
  2. Kemudian bakar sampai masak.
  3. Putar Cheese Philadelphia(silver) dengan susu manis untuk lapis ditengah ataupun bahagian topping.
  4. Parutkan Cheddar Kraft(biru) di bahagian atas kek.
**************************************************

Bahan :
  • 1 kg Anchor Cream Cheese
  • 250g mentega
  • 10 biji telur ( 1 mangkuk )
  • gula halus (1 mangkuk) - sama banyak dengan telur
  • 1 sudu teh vanilla
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/4 tin susu pekat manis
Cara :
(Adunan A) : Cream Cheese dan mentega dipukul kembang.
(Adunan B) : gula halus dan telur dipukul hingga likat (pekat). Kemudian tambahkan vanila.

1. Campurkan Adunan A dan B. Gaul sebati.
2. Kemudian tambahkan tepung gandum dan susu pekat. Gaul rata.
3. Kemudian bakar sampai masak.

 * Dah masak, letak loyang berisi kek ke dalam besen/talam berisi air supaya kek tidak pecah. Dah sejuk, boleh masukkan dalam peti sejuk.



Back to Top