Tempe goreng pedas

Bahan :

  • 6 keping tempe
  • 1 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 gelas air asam jawa
  • 3/4 cawan minyak masak
  • 3 sudu makan serbuk cili
  • 1 1/2 sudu makan udang kering (lumat)
  • 1 sudu makan gula
  • garam secukupnya
Cara :
  1. Tempe dipotong setebal 1/2 inci. Gaulkan dengan sedikit garam dan goreng hingga garing. Asingkan.
  2. Tumiskan bawang merah, bawang putih, udang kering, serbuk cili. Masukkan sedikit air.
  3. Masukkan air asam jawa, garam dan gula.
  4. Masukkan tempe yang telah digoreng dan bawang besar. Gaul rata.
  5. Biarkan seketika dan kering sedikit.
  6. Sedap dihidangkan bersama nasi panas.
Back to Top