Buah Melaka / Onde-onde

Buah Melaka

 Bahan :
  • 300ml air+ sedikit pewarna hijau n perasa pandan.. 
  • 250g tpg pulut 
  • 125g tpg gandum
  • gula merah secukupnya(utk inti) -
  • Kelapa parut secukupnya(putih sahaja)+sdikit garam
  • Setengah periuk air 
Cara-cara :
  1. Didihkan air lebih dari setengah periuk.
  2. Dalam bekas lain, masukkan tepung gandum ngn pulut. nk guna tepung pulut je pn buleh.. Masukkan ari sikit2, sampai jadi doh, xmelekat kat tangan, janji boleh bulat2kan..hehe:)
  3. titiskan sikit wrna hijau. gaul sebati.
  4. Pastu amek sikit doh, bulat2kan, pastu tekan tengah2 untuk masukkan inti.
  5. Masukkan gula melaka skit, pastu bulatkan lg doh, pastikan inti tengah2 ye..
  6. Masukkan dalam periuk yg dah didih air tadi, tunggu sampai adunan bulat2 tadi timbul kat permukaan, baru keluarkan n tapis. konsep sama ngn nak buat doh puteri mandi.
  7. Pastu golek2 la kt kelapa parut yg dah dicampur ngn garam.
p/s : ciktikah ganti kn gula melaka ngn inti kacang hitam. bulat2kan dulu kacang hitam, baru bubuh dlm doh. yeah, not bad!! =) variasikan kuih anda..ada yg pki ubi keledek, ada yg guna labu. its all on yours:)
Back to Top