Japanese Cheese Cake yang ciktikah tambah chocolate sikit jadi lebih dramatik.Gile sedap! |
Bahan :
A)
- 250g cream cheese
- 50g butter
- 100 mL fresh milk
- 140g gula
- 6 biji putih telur
- 3/4 sudu kecil lemon juice (optional)
- 6 biji kuning telur
- 1 sudu besar lemon juice (optional)
- 1/4 sudu kecil garam
- 60g tepung gandum
- 20g tepung jagung
- Double-boiling bahan A sampai sebati dan cair semuanya. Ketepikan.
- Mix telur dan lemon sampai foamy. Pastu, tambahkan gula, pukul sampai soft peak. Nak tau soft peak ke tak, lepas kembang tu, telangkup kan bekas adunan tu, kalau adunan tak jatuh, soft peak la tuh (ala2 bertanduk) means, adunan you all dah ok..
- Kemudian, campurkan bahan A, B dan C. Gaul rata. Masuk dalam loyang yang dah digris kan.
- Bakar dalam oven suhu 160c selama sejam. TAPI! dengan cara au bain-marie (waterbath). Masuk kan air sikit dalam satu lagi loyang lain yang lagi besar dari loyang kek tadi. (saya guna tray untuk buat biskut, ok gak..).
- Letak kan loyang kek atas tray yang dah berisi air. Tapi kalau guna loyang sring form/tapak ny yang bleh tanggal tu, kne la lapik loyang kek tu dgn aluminium foil. Kalau x, nanti air utk waterbath tu boleh masuk, kek xjadi..hehe:)
p/s : Kek jenis ni lagi lembut dari yang bakar without water
..Kalau nak kukus pun boleh gak..:) lg lembut. cucuk ngan lidi kalau nak tau da masak ke x..kalau lidi still ada ketul2 kek tu, tak masak lagi la kek anda..hehe:) Selamat Mencuba..=D
Sumber inspirasi Sherson Lian 5 Rencah 5 Rasa. Thanx Sher :)