Red Bean Bun

i buat 3 shapes : swirl, flower n kipas. bentuk kipas tak nampak..hehe:)


Bahan
 A) :
400g tepung protein tinggi
100g tepung superfine
9g yis segera

 B) :
100g gula halus
5g garam halus
20g tepung susu
5g pelembut roti
5g bread improver

C) :
40g telur (xsampai sebiji)
250g air sejuk (200g air + 50g ais)
80g butter

D) :
500g inti kacang merah

Cara :
 

1.     Technically, first step mesti campur bahan2 kering dulu..Tengok ye,, Campurkan A kemudian gaul rata.
2.     Masukkan B. Make sure yis memang dah sebati dgn tepung, baru masuk kn bahan B. SEBAB? yis jadi tak active bila jumpa ngn garam! Ok, gaul rata lagi.
3.     Masukkan air dan telur, gaul sampai jadi seketul doh.
4.     Masukkan butter dan uli sampai doh jadi lembut, licin, kenyal,liat, tak melekit. Rehat dan kembangkan selama 40-50minit.
5.     Ketul dan timbangkan seberat 60g sebiji dan rehatkan lagi 10-15minit.
6.     Leperkan doh dan intikan dengan kacang merah (30g each). Bentukkan semula menjadi bebola. Leperkan dan hiris dari tepi ke tengah untuk bentuk kelopak bunga. Taburkan bijan/choc rice di tengah. optional : rehatkan lagi 40 minit.
7.     Bakar 200c 12-15 minit. tengok kesesuaian. produce 16 buns.

 p/s : shape tu lot of variations boleh buat ikut kreativiti masing2.. baking is fun!
Back to Top