Buah Melaka |
Bahan :
- 300ml air+ sedikit pewarna hijau n perasa pandan..
- 250g tpg pulut
- 125g tpg gandum
- gula merah secukupnya(utk inti) -
- Kelapa parut secukupnya(putih sahaja)+sdikit garam
- Setengah periuk air
- Didihkan air lebih dari setengah periuk.
- Dalam bekas lain, masukkan tepung gandum ngn pulut. nk guna tepung pulut je pn buleh.. Masukkan ari sikit2, sampai jadi doh, xmelekat kat tangan, janji boleh bulat2kan..hehe:)
- titiskan sikit wrna hijau. gaul sebati.
- Pastu amek sikit doh, bulat2kan, pastu tekan tengah2 untuk masukkan inti.
- Masukkan gula melaka skit, pastu bulatkan lg doh, pastikan inti tengah2 ye..
- Masukkan dalam periuk yg dah didih air tadi, tunggu sampai adunan bulat2 tadi timbul kat permukaan, baru keluarkan n tapis. konsep sama ngn nak buat doh puteri mandi.
- Pastu golek2 la kt kelapa parut yg dah dicampur ngn garam.