Kek Lapis Tembikai |
Bahan :
- 10 biji telur ayam
- 500g mentega (Golden Churn)
- 450g gula kastor
- 450g tepung gandum (diayak)
- 1/2 tin kecil susu pekat manis
- 2 sudu makan madu
- 1/2 tin kecil seri kaya
- 1 sudu makan ovalet
- sedikit pewarna merah, hijau, kuning
- chocolate rice/chocolate chip
Cara :
1. Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang.
2. Masukkan telur dan kacau hingga sebati.
3. Masukkan susu , madu, seri kaya dan tepung gandum. Gaul sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian mengikut warna.
5. Bakar bahagian hijau 2 lapisan.
6. Kemudian kuning 2 lapisan.
7. Kemudian merah 2 lapisan.
8. Kukus di atas api sederhana.
*******************************************************
Bahan :
- 10 biji telur
- 500g mentega
- 1 gelas gula castor (115g)
- 3 gelas tepung gandum
- 1 gelas horlicks
- 1/2 tin susu pekat
- 1 tin kecil seri kaya
- perisa tembikai (optional)
- pewarna merah
- pandan paste
- choc chip
Cara :
- Gula dan mentega digaul kembang.
- Tambahkan telur satu persatu.
- Masukkan tepung gandum dan gaul rata.
- Tambahkan horlicks dan perasa.
- Tambahkan seri kaya, susu dan pukul rata.
- Bahagikan 3 warna :
- Masak 3 senduk + pandan paste (buat 3 lapis)
- 2 senduk plain colour (buat 2 lapis)
- Selebihnya tambah pewarna merah dan tambah choc chip.