Kek Lapis Tembikai

Kek Lapis Tembikai


Bahan :

  • 10 biji telur ayam
  • 500g mentega (Golden Churn)
  • 450g gula kastor
  • 450g tepung gandum (diayak)
  • 1/2 tin kecil susu pekat manis
  • 2 sudu makan madu
  • 1/2 tin kecil seri kaya
  • 1 sudu makan ovalet
  • sedikit pewarna merah, hijau, kuning
  • chocolate rice/chocolate chip
Cara :
1. Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang.
2. Masukkan telur dan kacau hingga sebati.
3. Masukkan susu , madu, seri kaya dan tepung gandum. Gaul sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian mengikut warna.
5. Bakar bahagian hijau 2 lapisan.
6. Kemudian kuning 2 lapisan.
7. Kemudian merah 2 lapisan.
8. Kukus di atas api sederhana.

*******************************************************
Bahan :
  • 10 biji telur
  • 500g mentega
  • 1 gelas gula castor (115g)
  • 3 gelas tepung gandum
  • 1 gelas horlicks
  • 1/2 tin susu pekat
  • 1 tin kecil seri kaya
  • perisa tembikai (optional)
  • pewarna merah
  • pandan paste
  • choc chip
Cara :
  1. Gula dan mentega digaul kembang.
  2. Tambahkan telur satu persatu.
  3. Masukkan tepung gandum dan gaul rata.
  4. Tambahkan horlicks dan perasa.
  5. Tambahkan seri kaya, susu dan pukul rata.
  6. Bahagikan 3 warna : 
  7. Masak 3 senduk + pandan paste (buat 3 lapis)
  8. 2 senduk plain colour (buat 2 lapis)
  9. Selebihnya tambah pewarna merah dan tambah choc chip.
Back to Top