Kek Coklat Lembab




Bahan :

  • 1 sudu kecil ovelet
  • 1 cawan minyak kelapa / mentega
  • 1 1/2 cawan gula halus
  • 2 biji telur
  • 3 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan serbuk koko
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1 cawan air suam
  • 1 tin kecil susu pekat
  • i sudu teh esen vanila
  • Almond cincang/rainbow rice - optional
Topping : 
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1/3 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan planta
Cara :
(Kek)
  1. Pukul telur, minyak dan gula hingga kembang.
  2. Masukkan ovalet dan kacau sebati.
  3. Masukkan susu dan esen vanila. Gaul rata.
  4. Masukkan air suam. Gaul sebati.
  5. Kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.
  6. Bakar pada suhu 180 Celcius sehingga masak.
(Topping) : Campurkan semua bahan di atas dan masak di dalam double-boiling. Tuangkan di atas kek yang dibiarkan sejuk terlebih dahulu.
Back to Top